Poruka greške

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (linija 394 od /home/nakladaval/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (linija 579 od /home/nakladaval/public_html/includes/menu.inc).

Na Sajmu u Puli predstavljana "Rijeka ili smrt!"

Na Sajmu knjiga u Puli 8.12.2019. upriličena je iznimno zanimljiva promocija knjige riječke povjesničarke Tee Perinčić "Rijeka ili smrt! (D'Annunzijeva okupacija Rijeke 1919.-1921.)", u izdanju riječke Naklade Val. Autorica je tom prigodom pojasnila svoju tezu da je Rijeka s D'Annunzijem izgubila svoj kozmopolitski karakter.- U tih 16 D'Annunzijevih mjeseci završili su neki procesi koji su započeli puno prije; vratit ću se i do 1848. godine. Rijeka je luka, trgovačko središte, polako i industrijsko središte. Primat je kapitala, dolaze umješni ljudi, a tek iza toga je političko i nacionalno određenje. I onda se odjednom nameće matrica nacionalnog određenja, i to u gradu koji nije podijeljen u geta Mađara, Hrvata, Talijana. Toga nema, nego u svakoj obitelji sjedinjenje su bar dvije etničke linije. I kako ćete se sada u toj obitelji odrediti: "Mi smo Talijani" ili "Mi smo Hrvati". A na kraju se događa ekstrem jednog grada/jedne nacije. Drugi moraju otići ili će biti izvrgnuti teroru. I taj teror počinje s D'Annunzijem. I ta netrpeljivost prema svima koji nisu Talijani i koji se ne žele uklopiti počinje s krajem 1918. godine odnosno dolaskom D'Annunzija. I zato smatram da to predstavlja smrt kozmopolitskog grada. Nekakva mala obnova tog riječkog kozmopolitizma događa se unutar bivše Jugoslavije, ali to ni izdaleka nije bio taj kozmopolitizam, jer ste do D'Annunzija, osim Mađara, Hrvata, Talijana, imali i Nijemce, Čehe, Slovake, Slovence... Taj je grad D'Annunzijem kulturološko osiromašen. Ja optužujem D'Annunzija i Talijansko narodno vijeće za to, istaknula je autorica.
https://www.glasistre.hr/knjizevnost/rijeka-ili-smrt-ja-optuzujem-dannun...