Poruka greške

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (linija 394 od /home/nakladaval/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (linija 579 od /home/nakladaval/public_html/includes/menu.inc).

O autorima

A
Antić, Stanko je poznati kulturni djelatnik, glavni urednik publiakcije Vinodolski zbornik.

B
Balas, Zlatica je čakavska pjesnikinja, publicistica i književnica iz Grižana. Autorica je više knjiga koje tematiziraju čakavsku baštinu, ali i etnografske vrijednosti svoga kraja.

Banov, Natalija je nastavnica i voditeljica više dječjih zborova.

Barbieri, Veljko je poznati gospodarstvenik i javni djelatnik tijekom zadnjih pedesetak godina. Autor je memoarske knjige Protiv vjetra.

Baričević, Marina rođena je 1941. godine u Zagrebu gdje se školovala i završila Filozofski fakultet. U proteklih 35 godina radila je na Radio Zagrebu, u Fundaciji Ivana Meštrovića, kao vanjska suradnica Novog lista, urednica je specijalnog priloga o tržištu umjetnina "Art" u sklopu Privrednog vjesnika, bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske te je članica Međunardone akademije za keramiku u Ženevi, a do danas je suradnica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Samostalna je umjetnica te je imala do sada stotinjak izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je također i cijeli niz knjiga, pretežito monografija likovnih umjetnika te kritika. .

Bimota, Denis (pravim imenom Slaven Jelenović) rođen je 1969. Novinar i književnik iz Zagreba. Do sada je imao cijeli niz objavljivanja u brojnim časopisima u Hrvatskoj. Ovo je njegova prva zbirka pjesama.

Blažević, Branko je doktor ekonomskih znanosti i sveučilišni nastvanik.

Breton, Andre francuski je književnik, publicist, javni djelatnik, vođa nadrealističkog pokreta i jedna od najznačajnijih figura svjetske umjetničke i književne scene prve polovice 20. stoljeća. Autor je cijelog niza knjiga: romana, poezije, manifesta, književnih programa, eseja i rasprava.

Budiša, Dražen je ugledni hrvatski političar, publicist i javni djelatnik.

Butorac, Franjo, urednik i izdavač, iza njega je dugogodišnje bavljenje izdavaštvom, društvenim i javnim radom. Nagrađivan je za izdavačke projekte, a trenutno je direktor Naklade Kvarner.

C
Calvocoressi, Peter je ugledni engleski povjesničar čija je knjiga Svjetska politika nakon 1945. doživjela čak sedam izdanja.

Carrara, d'Angely Hvalenka je prevoditeljica s francuskog jezika iz Pariza.

Cerović Miklić, Milena je profesorica likovne umjetnosti i osnovnoškolska nastavnica.

Chomsky, Noam je ugledni znanstvenik i teoretičar; autor je više desetaka knjiga, nekoliko stotina stručnih radova i autor vrlo visoke citiranosti.

Cuculić, Srećko rođen je 1937. i do sada je objavio već jedanaest romana. Osim toga izvedeno je nekoliko njegovih radiodrama, a napisao je i tekstove za četiri monografije. Dobitnik je niza nagrada.

Č
Čaušević, Saša je publicist i proučavatelj običaja Primorja vezanih uz karnevale.

gore

Čolaković, Esad je magistar znanosti i menadžer.

D
Dalibor, Laginja završio je Accademia di belle arti u Veneciji u klasi Emilia Vedove, danas radi kao scenograf i dizajner u HNK Ivana pl. Zajca. Imao je cijeli niz samostalnih izložaba te za svioj rad primio i brojna priznanja.

De Filippo, Eduardo je poznati talijanski dramatičar i književnik. Vrlo važna figura talijanske književnosti nakon Drugog svjetskog rata.

Devčić, msgr. dr. Ivan je riječki nabiskup i metropolit, ugledan sveučilišni nastavnik i teološki publicist.

Domitrović, Marin je iskusan prevoditelj s engleskog jezika.

Drenovac, Slobodan je prevoditelj iz Rijeke; do sada je preveo velik broj naslova - od romana do stručnih članaka.

Đ
Đekić, Velid je magistar humanističkih znanosti, publicist i autor nekoliko knjiga.

F
Foretić, Dalibor bio je profesionalni publicist, novinar i kazališni kritičar iz Zagreba. Poshumno su mu objavljene dvije knjige: "Iluzija nije opsjena", knjiga kazališnih kritika i "Mrakovi grada svjetlosti", knjiga političkih kolumni objavljivanih u Novom listu od 1992. do 2001. godine.

gore

Frka, Danijel, iskusan ronilac i podvodni fotograf, rođen je 1955. u Rijeci. Diplomirani je inženjer prometnih znanosti, a do sada je objavio cijeli niz stručnih radova i reportaža o povijesti zrakoplovstva te podvodnim istraživanjima.

Fućak, Biserka istražuje narodnu građu grobničkog kraja.

G
Galović, Tomislav je diplomirani povjesničar i znanstveni djelatnik.

Gašparović, Darko je sveučilišni profesor, teatrolog i javna osoba iz područja kulture.

Glad, Nada je urednica i javna djelatnica iz Delnica, koautorica knjige Oaza mira.

Glogović Klarić, Ivanka je autorica cijelog niza poetskih zbirki, dječjih knjiga i slikovnica na čakavskom narječju i na standardnom hrvatskom književnom jeziku.

Gregl, Miljenko je ilustrator iz Zagreba.

Gregurić, Diana je glazbena publicistica, voditeljica zborova i autorica knjige Riječki glazbenici Hinko Simonić i Bruno Rudan.

Grlica, Bojan je umjetnik i ilustrator iz Rijeke.

Gržetić, Gordana je profesorica hrvatskog jezika. Istražuje povijest jezikoslovlja Primorja i otoka.

H
Hartmann, Florence je dugogodišnja novinarka i publicistica. Sada radi kao glasnogovornica Tužiteljstva Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i Ruande.

gore

Hašek, Jaroslav je vrhunski češki književnik.

Horvat, Josip je politički i javni djelatnik, koautor je knjige Oaza mira.

Hribar, Svjetlana je novinarka i kazališna kritičarka. Do sada je uredila dvije Foretićeve knjige.

I
Ivančić-Dusper, Đurđica je autorica više knjiga koje se bave baštinom Crikvenice.

Ivančić, Viktor je novinar i pisac iz Splita. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik kultnoga tjednika Feral Tribune. Objavio je petnaestak knjiga proze i publicistike, a za svoj rad dobio više međunarodnih nagrada. Zaposlen je kao kolumnist tjednika „Novosti“; stalno surađuje s nekoliko alternativnih medija na području nekadašnje Jugoslavije.

Ivić, Sonja je rođena sunčanog svibnja 1962. godine. Diplomirana je učiteljica, mentorica radionice Izrada slikovnice u školi dječjeg stvaralaštva Novigradsko proljeće i programa Korak po korak za učitelje razredne nastave. Mentorica je studentima Visoke učiteljske škole u Rijeci. Podučava djecu te se s njima igra u OŠ Vladimir Gortan. Uz Mariju Krmpotić koautorica je prve hrvatske eko-slikovnice Uzbuna u moru.

J
Jereb, Vojislav je inženjer i publicist, koautor je knjiga "Improvizirana oklopna vozila 1991.-1995." i "Vozila Hrvatske vojske 1991.-1995." te je jedan od urednika biblioteke "Hrvatska ratna povijest".ž

K
Kabalin, David je ugledni pjesnik čakavskog izričaja.

Kamber, Stjepan je menadžer i javni djelatnik.

Karlović, Roman je prevoditelj, književnik i publicist iz Rijeke.

Kolarić Dumić, Ljubica je autorica više zbirki poezije i dječjih knjiga.

Kosić, Ivan je ekonomist iz Krka. Istražuje problematiku Golog otoka.

Krmpotić, Marija je učiteljica i autorica više dječjih knjiga.

Kušec, Mladen rođen je 1938. u Zagrebu, novinar i književnik. Objavio je niz knjiga pjesama i slikovnica, urednik i voditelj cijelog niza dječjih emisija. Nekoliko je njegovih priča uprizoreno u dječjim kazalištima diljem Hrvatske.

L
Lesinger, Ivan gotovo je cijeli svoj život posvetio ljekovitom bilju. Od dvanaeste godine života sakuplja ljekovito bilje, ponukan teškom bolešću majke. Duboka vjera, molitva i ljekovitost bilja odredile su njegov život. Neprekidno učeći i usavršavajući se Lesinger posljednjih petnaestak godina gotovo profesionalno izučava ljekovito bilje i prirodu tražeći najbolje i ono što individualno može preporučiti svakom čovjeku, jer je njegovo geslo "svaki čovjek ima svoju biljku".

Lupis, Nedjeljka je odgajateljica i autorica više dječjih knjiga.

gore

M
Machiedo, Višnja poznata je prevoditeljica s francuskog i talijanskog jezika, autorica je više knjiga, vrlo važnih za uspostavu hrvatsko-francuskih i hrvatsko-talijanskih književnih relacija.

Magaš, Dragan je sveučilišni profesor na Fakultetu za turistički management u Opatiji, autor je više stručnih knjiga te je istaknuti javni djelatnik.

Majnarić, Željko rođen je 1955. u Delnicama, radio je kao novinar u Novom listu i Vikendu. Autor je knjiga, filmskih scenarija, te crtanih filmova. Do sada je objavio dvije slikovnice u suradnji s Vojom Radoičićem.

Mander, Jerry je kao reklamni menadžer proveo petnaest godina u agenciji Freeman, Mander & Goosage u San Franciscu koja se proslavila kao jedna od najvažnijih u području oglašavanja u Sjedinjenim Državama. Napustivši posao oglašavanja, Mander radikalno mijenja svoje interese te se vezuje uz javne kampanje za nevladine organizacije, usmjeravajući svoj angažman protiv korporacijskih monopola. Njegova prva knjiga Četiri argumenta protiv televizije (1978.) nastala je upravo kao rezultat studioznih promišljanja o medijima, naročito televiziji, i njihovoj povezanosti s korporacijskim reklamnim kampanjama te učincima koje ostavljaju na gledateljima. U svojoj posljednjoj knjizi In the Absence of the Sacred: The Failure if Technology and the Survival of the Indian Nation Jerry Mander, govoreći o preživljavanju indijanskih naroda, nastavlja s kritikom tehnološkog uma koji, kao dio jedinstvenog stroja, nije u stanju odvojiti svoju bit od biti stroja koji je stvorio.

Martić, Mladen je prevoditelj s poljskog jezika.

Mesić, Jasen, iskusan je ronilac, po zanimanju je arheolog, a radi na odjelu za hidroarheologiju Ministarstva kulture RH. Do sada je napisao, obradio i objavio cijeli niz radova o podvodnoj arheologiji.

Mestrovich, Ezio je poznati novinar, urednik i književnik talijanske manjine. Autor je nekoliko knjiga. Umro je 2003. godine.

Mijić, Branko je novinar i urednik iz Rijeke, autor je brojnih članaka; svojevremeni glavni urednik Novog lista te urednik kulture.

Milohnić, Ines je magistrica znanosti i sveučilišna djelatnica.

Mimica, Karin urednica je i višegodišnja autorica projekta najboljih hrvatskih restorana. Ova knjiga je upravo i rezultat jednog takvog gastro projekta.

Mišković, Ivan je profesionalni ilustrator, karikaturist i dizajner. Do sada je uredio cijeli niz knjiga, te je autor i više knjiga karikatura i slikovnica.

Moša, Stanislav je poznati češki redatelj, dramatičar i dramski pisac.

Muzur, Amir rođen je u Rijeci, a živi u Opatiji. Diplomirao je opću medicinu na Medicinskom fakultetu u Rijeci, magistrirao medievalistiku na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (CEU) s temom Čudesna izlječenja u kasnom srednjem vijeku, a doktorirao na Visokoj međunarodnoj školi za napredne studije u Trstu (SISSA) s temom iz neurofiziologije. Radio je godinu dana na Sveučilištu Harvard u Bostonu. Autor je osam i koautor dviju knjiga, uglavnom s temama vezanim za povijest Opatije. Dobitnik je prve nagrade na književnom natjecaju Drago Gervais 1999.

N
Načinović, Daniel je književnik i prevoditelj iz Pule.

gore

Novotny, Vladimir je književnik i javni djelatnik iz Garešnice. Autor je knjige Gimnazijske frke koju je objavio Adamić, te romana Na Mladu nedjelju, objavljenog u istoj izdavačkoj kući.

O
Ogurlić, Dragan autor knjiga Primorske bajke i pripovjetke, Barba Rude i Jadranske legende. Dugogodišnji novinar i urednik u Novom listu, potom direktor i glavni urednik Izdavačke kuće Adamić. Nakon razlaza s Novim listom direktor i glavni urednik Naklade Val.

P
Paljetak, Luko je ugledni hrvatski književnik i akademik HAZU-a.

Parać, Branko je magistar znanosti i menadžer.

Paravić, Nedeljka i Janko su prevoditelji s engleskog jezika.

Petković, Nikola je istaknuti sveučilišni nastavnik, teoretičar književnosti, književnik i kritičar te kulturolog.

Podobnik, Goradana je nastavnica u Osnovnoj školi Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori.

Popović, Msgr. Dinko je svećenik iz Rijeke i ugledni javni djelatnik

Predoević, Dinko je publicist i jedan od urednika biblioteke "Hrvatska ratna povijest". Knjiga "Oklopna vozila i oklopne postrojbe u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj" njegova je prva autorska knjiga.

R
Radoičić, Vjekoslav Vojo rođen je 1930. u Požegi, imao je do sada 150
izložaba, pedesetak scenografija i ilustracija za knjige za djecu i mlade. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

gore

Raos, Predrag je poznati hrvatski književnik i prevoditelj. Njegov rad obuhvaća stotinjak prijevoda i 12 autorskih knjiga.

Rotschild, Vlasta rođena je u Rijeci, gdje je na Medicinskom fakultetu diplomirala stomatologiju. Prije pet godina otvorila je privatnu stomatološku ordinaciju u kojoj i danas radi. Polazila je poslijediplomski znanstveni studij iz biomedicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te magistrirala s temom Stomatološko-zdravstveno prosvjećivanje u Hrvatskoj tijekom protekla dva stoljeća.

Rukavina, Ksenija je autorica iz Rijeke

S
Sefić, Nermin je doktor ekonomskih znanosti i autor nekoliko knjiga iz područja ekonomije. Dekan poslovne akademije CROMA.

Sijerković, Milan je poznati hrvatski meteorolog-prognostičar i publicist. Bura goropadnica je njegova treća autorska knjiga uz još tri knjige za djecu.

Slavić, Goran je publicist i istraživač povijesti automobilizma.

Stanković Avramović, Marija je magistrica humanističkih znanosti i proučavateljica hrvatske renesansne baštine.

Staraj, Riccardo multimedijalni je umjetnik, autor brojnih perforamsna i četiri zbirke pjesama.

Starčević, Franjo je kulturni i javni djelatnik, osnivač Škole mira iz Mrkoplja i koautor knjige Oaza mira.

Stefanović, Ljubomir je poznati urednik, književnik i publicist iz Rijeke.

Stojčić, Edo je kolumnist, urednik i književnik, autor je četiriju knjiga iz kojih progovara iskusan narator i bez sumnje jedan od naših najboljih satiričara.

Stojek Perčić, Krystyna je prevoditeljica s poljskog i hrvatskog jezika.

Strčić, Petar je ugledni znanstvenik, publicist i istraživač iz Rijeke. Akademik je HAZU-a.

Sviben, Zlatko je iskusan redatelj i umjetnik, autor cijelog niza scenskih projekata.

Š
Šavle, Silvano je publicist i autor više stručnih priručnika iz područja informatike.

gore

Šegota Lah, Nataša je povjesničarka umjetnosti iz Rijeke, autorica brojnih kritičkih osvrta, članaka i razgovora s brojnim suvremenim umjetnicima što joj je i uže područje bavljenja.

Šepić, Vinko je povijesni istraživač, naročito one Drugog svjetskog rata.

Škrgatić, Sanja je crikvenička kulturna djelatnica, voditeljica je Udruge u kulturi "Dr. Ivan Kostrenčić"

Škrobonja, Ante rođen je na Sušaku, doktor medicine, specijalist medicine rada, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje vodi kolegije iz uvoda u medicinu, povijesti medicine, povijesti stomatologije i povijesti hrvatske medicine te u Splitu povijesti medicine. Magistrirao je s temom Socijalno-medicinske prilike u Rijeci tijekom 14. i 15. stoljeća (1984.), a doktorirao s radom Utjecaj nekih somatskih, genetskih i stečenih faktora rizika na krvni tlak i hipertenziju u radnoaktivnoj populaciji (1993). Autor je poglavlja "Rađanje moderne medicine" u knjizi Grmek M. D, Budak A. Uvod u medicinu (1997). U koautorstvu s Darkom Manestrom objavio je trojezičnu monografiju D. Catti - Slike iz života jednog riječkog liječnika (1999.), a 2000. izašla mu je knjiga Medicina zavičaja. Predsjednik je Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture. Dobitnik je nagrade Capire International Prize for a Creative Future (International Institute Kos, Greece, 1996.) i Nagrade Grada Rijeke za 2001. godinu.

Šoić, Higin Ernest je pomorski kapetan i autor pomorskih knjiga.

Štokov, Tonči je pomorski kapetan i prozaik. Ostvario je do sada više književnih suradnji s Damirom Milošem i njegovom www stranicom Morsko prase.

T
Tomašević, Silvije je poznati novinar i urednik. 1984. postaje dopisnik iz Rima i Vatikana za Vjesnik i Večernji, a redovno izvješava i za radio i televiziju. Od 1990. postaje dopisnik iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Putovao je s Papom u više europskih zemalja, te prati Svetog Oca na putovanja u Hrvatsku 1994. i 1998. Napisao je knjigu "Ivan Pavao II." 1994. godine (dva izdanja Globusa, prije i poslije Papina posjeta Hrvatskoj), koja je prevedena na pet jezika, koautor je knjige na talijanskome "Kardinali Treceg tisućljeća" 1995. za Libreria Editrice Vaticana. Suradnik je Novoga lista i Večernjaka, HRT-a, HINA-e i talijanskog RAI-a.

gore

Turčić, Branko rođen je 1934. Radio je kao urednik i novinar. U književnosti se pojavljuje kao autor romana Živi, mrtvi i pomorci. Autor je niza romana, više radio-drama i tri monografije. Dobitnik je niza nagrada.

U
Uremović, Vladimir je poznati publicist i liječnik iz Rijeke.

V
Velčić, Nikola je istraživač govora otoka Cresa.

Velnić, Davor je rođen 1953. Završio je ekonomiju, a radi i kao urednik i književnik, autor je više knjiga.
W
Wajda, Andrzej je poznati poljski redatelj, autor dramskih tekstova i umjetnik.

Wisniewski, Janusz Leon je poznati poljski književnik, informatičar i kemičar, autor je više romana, od kojih je upravo Samoća u Mreži najprevođenija na više relevantnih svjetskih jezika. To je njegova prva knjiga objavljena u Hrvatskoj.

Z
Zagorac, Milan je rođen 1976., završio je kroatistiku u Rijeci. Koautor je antologije Rivalova naraštaja i autor jednog romana. Urednik je u Izdavačkoj kući Adamić.

Zalokar, Jadran je doktor humanističkih znanosti i istaknuti pjesnik haiku izričaja. Do sada je objavio veliki broj stručnih članaka, eseja i osvrta. Uredio je veliki broj knjiga.

Zima, Zdravko je publicist, novinar i javni djelatnik. Do sada je uredio više knjiga.
Ž
Žic, Igor je poznati publicist i autor više knjiga. Najviše se bavi poviješću umjetnosti i povijesti Rijeke.

Žurga, Josip je publicist iz Kraljevice, autor je više ilustriranih monografija hrvatskih mjesta.

gore